Zelfsabotage

De meeste mensen hebben wensen. Iets wat ze heel graag willen. Soms jarenlang. Zonder het te bereiken. Op het moment supréme doe je toch steeds wat je niet wilt, of dat waar je niet gelukkig van wordt. In ieder geval dat waarmee je je doel niet bereikt.

Om het effe concreet te maken een paar voorbeelden:
* Je wilt nu toch echt je stem laten horen in die vergadering, want je hebt iets toe te voegen! Dit plan heb je al ruim 8 maanden, en je wilt het echt! Je bent het helemaal zat om daar als een grijze muis te zitten. Dan zit je in die vergadering…. en elke keer als daar een mini-stilte valt in de discussie lukt het je niet om je mond te openen of moet je toch zoeken naar woorden, terwijl je daarvoor nog precies wist, wat je wilde zeggen.
* Je hebt al maanden een energietekort. Je neemt je heilig voor om voortaan nee te zeggen als ze op je werk vragen om er nog een project bij te nemen. Puntje bij paaltje: je krijgt toch een nieuw project in je maag gesplitst. Op het moment dat je leidinggevende zegt: ‘Dat lukt jou toch wel, want zoveel projecten heb je nu ook weer niet als ik kijk naar de rest‘, kun jij niet anders dan ja knikken. En achteraf baal je natuurlijk weer als een stekker.

Wat is nu het principe wat hierachter zit? En dat is misschien wel iets wat je helemaal niet verwacht…
Ooit in je leven heb je een situatie meegemaakt, die naar voor je was, waar je compleet de controle kwijt was. (Je werd bijvoorbeeld uitgelachen door de hele klas, toen je een antwoord gaf op de vraag van de juf). Alle alarmen gingen af! Controleverlies in optima forma! Red alert in je brein! Even daarna maak je iets soortgelijks mee, maar dan in afgezwakte vorm. En wat denk je? Alle alarmen gaan weer af!. Precies zoals die vorige keer. Dat het nu veel minder erg is, en maar een beetje lijkt op die eerst situatie doet er niet toe voor je brein….. En hier heeft je brein iets geleerd! Het was één keer heel naar, en daarna gebeurde het nog een keer! Het kan dus weer opnieuw gebeuren…… Slik!

Vanaf dit moment ga je ‘die erge situatie‘ verwachten (want ja, het is een keer gebeurd, en daarna nog een keer, dus dan zal het nog wel een keer gebeuren). De spanning loopt op. En nog verder…… en nog verder….. En nog verder. Tot hij niet meer te houden is. De opbouw van die spanning en dat verwachten van controleverlies wordt nu als controleverlies ervaren!. Hé, dat is gek. Terwijl je eigenlijk nog veilig bent (want er gebeurt nog niets) is de spanning zo hoog opgelopen, dat het voelt als controleverlies. In deze situatie waarin er feitelijk nog niets aan de hand is, heb je het gevoel dat je in gevaar bent!

En daar is je onderbewuste, die je te hulp schiet. Die denkt: de spanning wordt zo hoog, laten we zorgen dat ‘dat erge‘ gebeurt, want dan neemt de spanning weer af. (De docent op de middelbare school geeft jou de beurt en je komt er niet uit). Je onderbewuste ‘regelt‘ dus voor je dat het erge gebeurt. En weet je wat nu het gekke is? Direct daarna is er opluchting. Want weet je wat je brein nu denkt? Ik zat er zo lang op te wachten, nu is het eindelijk gebeurd….. dan zal het nog wel even duren voordat het weer gebeurt. Je hebt dus even ‘rust‘. Het gekke is, dat als‘het erge‘ dan gebeurt, dat het veilig gaat voelen (want je hebt min of meer de garantie dat het erge het komende uur niet nog een keer gebeurt). Hoe maf is dat?!?

En hier komt de clou: JE ALARMSYSTEEM IS OMGEKEERD GERAAKT

Dit betekent dat je vanaf nu bijvoorbeeld de volgende overtuigingen hebt:
– Zolang ik mijn mond niet opendoe in een vergadering ben ik veilig
– Zodra ik mijn zegje doe in een vergadering ben ik in gevaar

Je kunt je denk ik wel voorstellen, dat als je onderbewuste bovenstaande overtuigingen beide gelooft, dat het je dan nooit gaat lukken om in die vergadering je mond open te doen? Ook al wil je het nog zo graag….. Ook al is het al 8 maanden lang een doel van je……..

De meeste mensen doen op een aantal thema’s in hun leven wel aan zelfsabotage. Vaak zelfs zonder dat ze zich er bewust van zijn. Je bent dus helemaal niet bijzonder 😉 als je aan zelfsabotage doet. Als je jezelf verder wilt helpen in het leven en je doelen wilt bereiken is het wel van het grootste belang dat jouw zelfsabotage opgespoord en oplost wordt. Dan pas kun je je doelen gaan realiseren. Ik help je daar graag bij.

Liefs, Roos

Dat je nog steeds aan het lezen bent vertelt mij dat ik iets in je trigger.
Zullen we dan maar eens even kennismaken?