Piekeren, piekeren en nog eens piekeren

Terwijl je de vaatwasser uitruimt, staat te koken, de hond uitlaat, op je werk, in de auto, in bed……. Je kunt overal piekeren! En waarschijnlijk doe je het ook overal.

En waarover dan? Over wat je morgen nog allemaal moet doen? Wat je echt niet mag vergeten? Hoe je nou weer onder die vraag van je leidinggevende uitkomt? Hoe je in godsnaam weer een beetje bij kan tanken? Of je die deadline wel gaat halen?

En…… en……en…… (Lees ‘hijg, hijg, hijg’.)

Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb je niet gedacht: “waar is de uitknop”?! Kan iemand me dat alsjeblieft vertellen?

Voor je het weet heb je niet alleen stress van de dingen waar je over piekert, maar baal je ook nog eens stevig van jezelf omdat je er niet mee kunt stoppen.

Hoe harder je dit probeert, hoe harder die piekergedachten op de deur kloppen. Het gevolg is dat je nóg meer van jezelf baalt, waardoor je je nóg slechter voelt…… in het kwadraat. En zo is de cirkel rond.

Piekergedachten. Ze zijn als de luis in de pels, de kauwgom onder je schoen, de muggenbeet precies op je elleboog,  het flubbertje in je neus wat er na 8 keer peuteren nog niet uit is!

De interessante vraag is ‘hoe komt het nou dat de één zoveel piekert, en de ander slechts af en toe’?

Mensen die veel piekeren :
– hebben nog veel bagger uit het verleden, die niet opgeruimd is. Die bagger zit als vieze drek in je onderbewuste te stinken en stuurt al die zorgen en piekergedachten naar boven

– geloven hun piekergedachte. Je krijgt namelijk alleen maar stress van een piekergedachte of -plaatje in je hoofd als je hem gelooft!

– trappen in de Mindfuck. Ergens denk je met je bewuste, dat als je maar genoeg piekert, dat je dan alle problemen kunt voorkomen. Een deel van jou gelooft dus dat piekeren absoluut zin heeft en jou doet overleven. (Daarom is stoppen met piekeren ook zo eng!)

– hebben er een  gewoonte van gemaakt. Yep. Sommige mensen doen het zo vaak en zo veel, dat ze niet beter weten. Het staat niet altijd even sterk op de voorgrond, maar ‘zagende tante Bep’ is altijd aanwezig. Ze is een soort behang geworden. Onderdeel van het interieur waar je in woont.

Ben jij het piekeren inmiddels meer dan zat? En kun je wel een goede tip gebruiken? Ik heb er een audio over gemaakt. Die kun je je downloaden vanaf mijn site www.mind-navigatie.nl (op de pagina ‘download meer energie’) Als je me op instagram/ Facebook of Linkedin volgt vind je daar ook nog praktische tips tegen piekeren.

Met Zen-groeten,

Roos

Dat je nog steeds aan het lezen bent vertelt mij dat ik iets in je trigger.
Zullen we dan maar eens even kennismaken?